terbaek!

Sunday, March 27, 2011

even a small things we do;

I think I should share with you guys because seems like even a small things we do, may cause harm to our body. Take note !



1 - DON'T SLEEP WITH WATCH
Watches can emit a certain level of radioactivity. Though small, but if you wear your watch to bed for a long time, it might have adverse effects on your health.



2 - DON'T SLEEP WITH BRA
Scientists in America have discovered those that wear bras for more than 12 hours have a higher risk of getting breast cancer. So go to bed without it.

3 - DON'T SLEEP WITH PHONE
Putting the phone beside your bed or anywhere near you is not encouraged. Though some of us will use phones as alarm clocks, but please put the phone as far as possible. Scientists have proved that electrical items including mobile phone and television sets emit magnetic waves when used. These waves can cause disruptions to our nervous system. Therefore if you need to put your mo! bile phone near you, switch it off first.



4 - DON'T SLEEP WITH MAKE UP
People who sleep with make up might have skin problems in the long run. Sleeping with make up will cause the skin to have difficulty in breathing and problem in perspiring. You will also need a much longer time to go into deep sleep.



Lastly.....



5 - DON'T SLEEP WITH OTHERS' WIFE / HUSBAND
You may never wake up again. : )


saya cakap betul nih;

Saturday, March 26, 2011

zero to hero;

entri ini saya tulis setengah jam selepas menyokong kempen Earth Hour.

tahun ni dah kali kedua saya join, saya rasa bangga sebab terlibat sebagai salah seorang yang menyedari bahawa Bumi kita ini perlu diselamatkan. anda tahu kan apa sebenarnya mesej Earth Hour?

nah, sila klik link INI untuk menambahkan ilmu di dada. eh, ilmu simpan kat dada ke?

dah jarang sangat saya tak menulis kat sini kan? kadang-kadang mood tak sampai untuk ceritakan semua hal. tapi sebenarnya everyday ada cerita-cerita yang mengisi hari-hari saya. tapi entah, kadang kadang saya rasa tak perlu untuk dikongsikan. kadang kadang malas nak menaip. hmm =.=

sekarang saya tengah memasuki fasa yang saya tak berapa suka. mungkin bad stories dulu dulu menyumbang kepada kenapa saya tak suka fasa ini. saya in a progress dalam mengenal hati budi seseorang. saya seriously tak suka part ini, yes i hate this part right now. setelah difikirkan, banyak benda yang berlaku sekarang ni almost saya tak suka. tapi saya tak nak saya ulangi kesilapan yang lalu. saya lepaskan peluang yang terhidang betul betul depan biji mata saya. saya tak nak lagi. tapi masalahnya saya tak yakin, saya tak berani; saya tak berani nak tanggung risiko lagi. tapi..

emm ok. jom buka cerita baru. eh, dah panjang entri ni kan? mungkin malam ni ada idea nak cerita kat sini. tak tahu lah ada yang baca or tak ada yang baca. tapi at least, posting here mengurangkan beban yang saya rasa. kadangkala saya terasa yang sharing cerita with people dah tak effect sangat kat saya. sebab sometimes bila kita serious nak share dengan someone, dia boleh pulak tak serious kat kita. ye tak ye je nak cerita. atau saya yang salah pilih orang?

bermula 21 March - 15 April, saya menjalani Praktikum 1 kat SK Tambalang. again, SK Tambalang. actually sekolah ni saya dah pergi last semester dengan Tati untuk SBE. but now, with Vivyan a.k.a Teacher V. alhamdulillah, seminggu dah berlalu. ada 3 minggu lagi untuk menimba pengalaman kat sekolah jadi cikgu. a, jadi cikgu. bukan sekadar mengajar. to be a teacher is actually a very big thing. you are not just enter the class and deliver the knowledge. it is actually a lot of things. maneging the student behaviour, managing a class, the lesson, the moral value. apa korang fikir kerja cikgu ni just mengajar je? eh, apesal macam emo ni?

dah seminggu kat sekolah, dah terasa sikit sikit la macamana life jadi cikgu. insyaallah everything will be fine sampai la ke hari terakhir Praktikum 1 ni. minggu depan lecturer dah nak datang untuk observe. doakan saya kawan kawan.

till then, take care everyone.

Sunday, March 20, 2011

sabtu;

selamat datang ke blog yang tak selalu update.

rugi follow blog ni kan?

hah, mesti hairan kenapa tiba tiba post entri di tengah malam. *mari ber'saya-saya'.*

petang tadi saya baru sampai ke halaman Kent around 5pm something la. gerakan solo KGU-KK-TRN. no hal lah nak gerak sorang-sorang, dah biasa sangat. selalunya saya balik Kent hari ahad. tapi memandangkan Isnin ni dah start Praktikum I, so ahad nanti saya nak berehat-rehat sambil buat preparation selow selow. tak nak la penat. tha's why balik sabtu. member member pun dah ramai kat hostel. tak ada masalah, line clear.

misi hari ini berjaya. UPDATE almari. Ya tuan tuan dan puan puan, update almari. kosongkan almari dan masukkan baju bajan yang perlu sahaja. yang dah tak up-to-date kita hantar balik rumah. kerja setel dalam jam 12am. sebab start pun dalam jam 9pm. ternyata saya tak boleh siapkan kerja dalam masa yang cepat. take time. padahal baju je pun. kalau nak packing keluar asrama nanti tak tahu la berapa hari. :|

lepas dah siap sapu lantai mop lantai segala, terus lah mandi. tak berpeluh sangat pun, just badan dah gatal gatal. banyak sangat habuk kot. badan saya mendetect habuk dengan baik. ia memberi respon dengan kadar paling segera bila sesuatu tempat tu ada habuk. kalau saya tak bersin, kulit kulit badan akan gatal dan kemerahan. fungsi yang baik kan?

dah segar lepas mandi, tak mengantuk lah pula. sebab along the journey dari KGU-KK saya tidurrrrr tak henti henti. memanfaatkan masa, bak kata orang tua tua. tidur yang cukup kan baik untuk kesihatan. *memanipulasikan kata kata*. news kata malam ni SUPERMOON. tak tahu? *garu garu kepala kenapa korang tak tahu* so saya pergi la tengok. kot kot besarrrrrrr. dengan ekspektasi yang bulan sangatlah besar, saya keluar melihat beliau.

tak besauuuuuu seperti yang saya ekspek. (eleh, siapa suruh ekspek besar besar). serius tak besar, macam biasa je saya tengok. just ada rong pelangi la. something yang bukan rare la. i thought i nampak rare bulan malam ni. eh, tempat korang besar tak?

ni dah boring tahap pengawal istana, tak tahu nak buat apa lagi. ok la. nanti nanti kalau rajin saya merapu lagi.

jagai diri.

Thursday, March 17, 2011

boxes of heart;

Tumblr_li6g0jai201qf4tdio1_500_large

Tumblr_li6u8tbn201qgu722o1_500_large

Tumblr_lba1pymqrf1qcel5co1_400_large



Tuesday, March 15, 2011

hey blog!

lama sangat tak post apa apa entri kat kau kan?

tapi jangan risau, aku okeh je ni. sekarang ada kat rumah manis rumah. tengah cuti seminggu. balik cuti ni terus pergi sekolah. dah start praktikum sebulan.

sorry banyak banyak sebab challenge 30 days dah terlalu tertangguh. doakan supaya mood rajin datang menerpa. boleh la update hasil challenge hari hari.

tak payah risau taw, aku okeh je ni. :)

kan hari tu dah janji, i swear i'm getting better.

take care.

Thursday, March 10, 2011

bercawan cawan air mata dah tak ada erti.

lagipun dah tak ada masa nak paksa air mata keluar.

finally we deal with it.

i swear i'm getting better.

Monday, March 7, 2011

way back to love;


i really couldn't find my way.

i know you gonna find your way back to me.

FIND ME.


STAY;

Sunday, March 6, 2011

down down down;

TEMPORARILY DOWN.

missing in action.

YES.
i just couldn't find you.
i just couldn't contact you.
i just couldn't detect you.

Which part of the world you are right now?

Wednesday, March 2, 2011

Turns out freedom ain't nothing but missing you;


kesibukan handle KOT berakhir, timbul pula cerita lain. pengkisahan dua jiwa. nampaknya Tuhan menguji kekuatan hati dua jiwa ini. we're the chosen one.

seminggu ni perasaan dan komitmen tak menentu. pengkisahan dua jiwa sedikit sebanyak mengganggu rentak rutin harian. sangat. sampai tak perasan 1 mac tu rupanya dah berlalu. terlalu banyak terpelosok di dalam hati, akhirnya awal Mac merosakkan segala sistem dalaman dan luaran.

penghujung Februari sangat menyesakkan dan menyeksa lahiriah dan batiniah. segala yang dipendam terurai bersama air mata. kesannya, 1 Mac sistem imunisasi tewas. rebah lah tubuh yang jiwanya tiada solusi seharian di bilik empat penjuru yang sepi sepanjang hari.

sakit tiada terkatakan, minda buntu mencari solusi yang akhirnya tiada pertemuan. yang jauh menyepi, hilang tanpa khabar. mungkin ada kata dusta, tapi hati masih percaya.

kawan A kata, just go with the flow. yes, GIVE IT A TRY.

tapi kawan B kata, sampai bila? once you reach the limit, don't look back.

hati kata?

You've been good, busier then ever
Small talk, work and the weather
-Back to December-



YES, MISSING YOU.

can't help much;